Vastenactie 2024

Vastenactie 2024

Vastenactie project 2024: Toekomst voor jonge landbouwers in Guatemala

Eigen doel van de parochies van het H. Kruis Nuenen, H. Pancratius Tubbergen,                                              H. Plechelmus Oldenzaal

De bevolking van de regio Tucuru is jong, de meerderheid van de inwoners is tussen de 15 en 25 jaar. Zij hebben nauwelijks toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en werk. Bij gebrek aan perspectief zoeken ze werk in het leger en bij bewakingsdiensten, die vaak worden ingezet tegen de eigen bevolking. Anderen zoeken hun toevlucht in het buitenland, waar hen een onzekere toekomst wacht. In het gebied wordt op grote schaal palmolie- en suikerrietplantages aangelegd en uitgebreid. Dat gaat ten koste van mais, het basisvoedsel.

In 2019 is een landbouwproject voor jongeren opgezet. Ze leren op een duurzame manier groente en fruit te verbouwen en kippen en varkens houden. Een deel van de opbrengst kunnen ze verkopen op de markt. Zo kunnen jongeren in hun gemeenschap blijven wonen en dragen ze bij aan de ontwikkeling ervan. Bovendien draagt dit project bij aan gezonde en gevarieerde voeding voor de jongeren en hun families.

Jaarlijks doen 25 meisjes en jongens mee aan het project. Hun ouders zijn net als de kinderen heel enthousiast en passen de kennis van hun kinderen zelf ook toe. Op verzoek van jongeren wordt het project uitgebreid met het telen en verwerken van geneeskrachtige planten. Er worden vijf demonstratiepercelen aangelegd voor praktijkles, onderzoek en workshops. Ook hebben de jongeren gevraagd om kooklessen. Ze willen leren gezonde en verantwoorde maaltijden klaar te maken.

Helpt u mee? U kunt op verschillende manieren doneren. U kunt uw geld doneren via de bussen in de kerk, de zakjes van vastenactie of de collectes.

U kunt ook via de website doneren: www. vastenactie.nl en zoeken naar het project “toekomst voor jonge ecologische landbouwers in Guatemala” of  het geld ook overmaken naar bankrekeningnummer NL 21 INGB 0000 0058 50 t.n.v. “toekomst voor jonge landbouwers in Guatemala”.

Werkgroepen MOV H. Plechelmus Parochie