Eucharistie

Eucharistie

DoopselBiechtEucharistieVormselPriesterschapHuwelijkZiekenzalving

Eucharistie

Wat is de Eucharistie? Zij is het sacrament waarin Christus zijn lichaam en zijn bloed, dus heel zichzelf, aan de kerk geeft. Onder de gedaanten van brood en wijn komt Hij werkelijk aanwezig. Allen die Hem ontvangen, ontvangen werkelijk de verrezen Christus en worden in Hem één lichaam. De Eucharistie is dan ook de bron en het hoogtepunt van alle leven in de Kerk.
Paus Benedictus XVI schreef in zijn boek “Licht van de wereld” (ISBN: 9789 4910 42058) over het éénmakende mysterie van de Eucharistie: “Wanneer ieder van ons dezelfde Christus ontvangt, zijn we werkelijk allen in dit nieuwe, verrezen Lichaam samengebracht, als de wijde ruimte waarin de nieuwe mensheid leeft.”

Viering van de Eucharistie

In de Eucharistieviering wordt Christus verkondigd door de woorden uit de Bijbel en komt Hij aanwezig door het Eucharistisch gebed, uitgesproken door een priester. Namens Christus spreekt de priester de woorden: “Dit is mijn lichaam dat voor u gegeven wordt” en “Dit is de beker van mijn bloed dat voor u vergoten wordt” uit. Daarmee ‘consacreert’ (heiligt) hij het brood en de wijn.

Jezus heeft de Eucharistie ingesteld tijdens de laatste maaltijd die Hij hield met zijn leerlingen. Daarna ging Hij zijn lijden en sterven tegemoet en van de getuigen weten we dat Hij verrees op de derde dag. Door zichzelf als voedsel te geven (“Dit is mijn lichaam, dit is mijn bloed”) zegt Hij ons toe dat we delen in zijn sterven en verrijzenis. Het brood dat geconsacreerd is (de hosties) wordt uitgereikt aan de gelovigen die ter communie gaan. Wat over is wordt met respect in het tabernakel bewaard en vereerd door aanbidding. Wanneer de gelovige een rein geweten heeft, mag hij iedere dag ter communie gaan. De Kerk vraagt de gelovigen iedere zondag deel te nemen aan een Eucharistieviering, en minstens één keer per jaar, in de paastijd, de communie te ontvangen. Wie zich ervan bewust is een ernstige zonde te hebben begaan, wordt uitgenodigd het sacrament van boete en verzoening te ontvangen vóór ter communie te gaan.


1e H. Communie

De 1e H. Communie